понеделник, 29 април 2024 г.

Пожар опустоши над 30 декара от защитената местност „Шабленско езеро“

Снимка: БГНЕС

Подадени са сигнали за два пожара в защитената местност „Шабленско езеро“ към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна в първите дни на 2023 г., се съобщава в сайта на институцията.

Първият е от около 16:30 часа на 1 януари. При извършен оглед е установено, че огънят е засегнал около 25 декара тръстикова растителност в северозападната част на защитената местност. Вторият сигнал е получен в 14:00 часа вчера. Изгорели са около седем декара сухи тревни съобщества и тръстикова растителност в източната част на ЗМ „Шабленско езеро“.

И двата сигнала са подадени и към служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шабла, поради което пожарите са овладени своевременно. Не са установени засегнати и бедстващи животински видове. Очаква се изгорялата растителност да се възстанови с настъпването на пролетта.

Част от засегнатите площи попадат в две защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“ – за опазване на дивите птици – „Шабленски езерен комплекс“, и за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна – „Езеро Шабла-Езерец“.

Предстои за случая да бъде уведомена Районната прокуратура в Каварна за предприемане на действия по компетентност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html