понеделник, 29 април 2024 г.

Войната в Украйна и природни катастрофи оскъпиха с 200% презастраховането

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна и природни катастрофи оскъпиха с 200% презастраховането за януари, смятат брокерската фирма Gallagher Re, пише „Файненшъл таймс“.

Информацията идва след ключовата дата за подновяване на 1 януари на глобалните презастрахователи, които споделят рисковете с първичните застрахователи. Тазгодишното предоговаряне на политиките беше най-предизвикателното от години, тъй като компаниите реагираха на натиска от инфлацията и големите загуби от природни катастрофи и последиците от инвазията на Русия в Украйна.

Джеймс Кент, глобален изпълнителен директор на Gallagher Re, описа сезона като „много късен, сложен и в много случаи разочароващ при подновяане на презастраховките“. Разходите за аерокосмическо презастраховане се повишиха със 150 до 200%, тъй като презастрахователите коригираха цените в светлината на милиарди долари очаквани загуби от блокирани самолети и проточени съдебни битки с лизингови компании.

Презастраховането срещу катастрофи на имущество, което поема загуби при урагани и други природни бедствия, също скочи, като ставките в САЩ се увеличиха с между 45 и 100%, според данните на Gallagher Re. Брокерът отдава това на въздействието на урагана Иън, който удари Флорида и Южна Каролина миналата година. Индустрията също е изправена пред по-високи изплащания поради нарастващата инфлация.

Презастрахователите също така настояха да ограничат или изключат покритието за Русия, Украйна и Беларус в някои области на покритие на застраховки. По-всеобхватното оттегляне от презастрахователните фирми вече накара застрахователите в корабоплаването да изключат от някои от полиците си загубите, произтичащи от конфликта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html