понеделник, 29 април 2024 г.

Започна поклонението пред тленните останки на бившия папа Бенедикт

Днес католиците могат да се поклонят във Ватикана на бившия папа Бенедикт XVI, чието тяло е положено за поклонение в базиликата „Свети Петър“ в продължение на три дни преди погребението му на 5 януари, предаде АФП.

Германският богослов, който почина в събота на 95-годишна възраст, ръководеше Католическата църква в продължение на осем години, преди да стане първият папа от шест века насам, който се оттегли от престола през 2013 г.

Неговият наследник папа Франциск ще води погребалната церемония в четвъртък на площад „Свети Петър“, преди тленните му останки да бъдат положени в папската гробница под базиликата „Свети Петър“.

Бенедикт почина в манастира в градините на Ватикана, който беше негов дом през последното десетилетие. Ватиканът публикува снимки на тялото му, облечен в червени папски траурни одежди и със златна митра на главата, върху катафалка в манастирския параклис.

Смъртта на папа обикновено води до свикване на конклав от кардинали, които да изберат наследник, но този път Франциск остава на поста и ще ръководи траурната церемония. Погребението на Бенедикт ще бъде „тържествено, но скромно“, съобщиха от Ватикана.

Ватиканът все още не е оповестил подробности за списъка на гостите, освен че в него ще бъдат включени делегации от Италия и родината на Бенедикт – Германия.

На последното папско погребение на Йоан Павел II през 2005 г. присъстваха милион вярващи и държавни глави от цял свят, въпреки че Бенедикт беше по-размирна и противоречива фигура.

Блестящ богослов, той отчужди много католици с твърдата си защита на традиционните ценности и като папа се бореше да наложи авторитета си в църквата, която трябваше да справи с редица кризи, включително заради сексуалните посегателства на духовници.

Неговият наследник е съвсем различна фигура – аржентински йезуит, който се чувства най-добре сред паството си и се опитва да изгради една по-състрадателна църква.

Папа Франциск отдаде почит на Бенедикт на три новогодишни събития във Ватикана през уикенда, „благодарейки на Бога за дара на този верен служител на Евангелието и на Църквата“.

86-годишният Франциск спомена, че може да последва примера на Бенедикт и да се оттегли, ако не е в състояние да изпълнява задълженията си.

През юли, страдайки от проблеми с коляното, които го принудиха да разчита на инвалидна количка, той призна, че трябва да забави темпото или да помисли за оттегляне.

Миналия месец Франциск разкри, че при встъпването си в длъжност е подписал предварително изготвено писмо за подаване на оставка, ако лошото здраве му попречи да изпълнява задълженията си

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html