понеделник, 29 април 2024 г.

Двама палестинци загинаха при сблъсъци с израелската армия на Западния бряг

Снимка:ЕПА/БГНЕС

Израелските сили убиха палестински боец и цивилен по време на сблъсъците, които избухнаха рано днес, когато войските навлязоха в палестинския град Дженин в окупирания Западен бряг, съобщиха палестинците, предаде Асошиейтед прес.

21-годишният Самер Хаушия е бил прострелян няколко пъти в гърдите, а цивилният Фуад Абед също е бил убит, заяви Самер Атия, директор на болницата „Ибн Сина“ в Дженин. Служителят на болницата заяви, че Абед е на 17 години, но в по-късно изявление палестинското министерство на здравеопазването посочи, че Абед е на 25 години.

В свое изявление „Бригадите Ал-Акса“, военна групировка, свързана с партията „Фатах“ на президента Махмуд Абас, заяви, че Хаушия е бил неин член. Групировката публикува по-ранна снимка, на която Хаушия позира с автомати. Видеоклип в социалните медии показва тялото му, увито със знамето на въоръжената групировка, докато майка му и други опечалени се прощават с него.

Сблъсъците избухнаха в Кафър Дан близо до северния град Дженин. Израелските военни заявиха, че са влезли в града късно в неделя, за да разрушат къщите на двама палестински екстремисти, които убиха израелски войник по време на престрелка през септември.

2022 г. е най-смъртоносната година на Западния бряг и в Източен Йерусалим от 2006 г. насам. Израелските военни са извършвали почти ежедневни набези в палестински градове и селища, като са убили над 150 палестинци. Израелската армия твърди, че повечето от убитите палестинци са били бойци. Но са били убити и младежи, които са хвърляли камъни и са протестирали срещу нахлуванията, както и други, които не са участвали в сблъсъците, посочва АП.

Израел завладя Западния бряг, заедно с Източен Йерусалим и Ивицата Газа, по време на войната в Близкия изток през 1967 г., а палестинците се стремят към тези територии за бъдеща държава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html