понеделник, 29 април 2024 г.

В Русия търсят виновни за украинската атака, при която загинаха много руски военни

Снимка:ЕПА/БГНЕС
Около 400 руски войници са били убити при атака на украинската армия срещу руско подразделение в Макеевка, в окупираната Донецка област. Това заяви украинската страна. Москва призна за загубата, но към момента съобщената от Кремъл цифра е за 63 жертви. Все пак броят на убитите при една единствена атака е внушителен и в Русия се чуха гласове на недоволство, и то от хора, които подкрепят политиката на президента Путин и войната в Украйна.

Поразено при руска атака е било общежитие, в което са се намирали войски на Москва. Общежитието се е намирало в непосредствена близост до склад за боеприпаси. Блогъри на територията на Русия вече отправят призиви за наказание на командирите, които са позволили настаняването на руските войници там.

Руското министерство на отбраната съобщи, че 63 войници са загинали при огнената експлозия, която унищожи временна казарма в бивш професионален колеж в Макеевка. В съобщението се посочва, че ударът е бил осъществен с четири ракети, изстреляни от произведени в САЩ ракети-носители HIMARS, като се твърди, че две ракети са били свалени. Киев каза, че броят на руските жертви е стотици, въпреки че проруски служители нарекоха това преувеличено. Украйна не е потвърдила, че ударите са били извършени с ракети HIMARS. Руски военни блогъри, много от които имат стотици хиляди последователи, посочиха, че огромните разрушения са резултат от съхраняване на боеприпаси в същата сграда, въпреки че командирите са били наясно, че тя е в обсега на украинските ракети.

„Всяко извънредно произшествие си има име, презиме, фамилия и длъжност. На десетия месец от войната да смяташ противника за глупак, който не вижда нищо е опасно и престъпно!“ Това пише в канала си в Телеграм руският депутат и журналист Андрей Медведев.

Ето какво написа още Медведев:

„Да се разполага личният състав, където ти попадне, в сгради, вместо да го разположат в укрития – това е директно подпомагане на врага. Нашият президент нееднократно казваше, че опазването на хората е висш приоритет. Това се отнася и за войната. И за бойните действия на първото място. Всеки солдат и офицер са важни, животът на всеки боец е огромна ценност. С подхода „женките ще народят нови“ ние не само, че няма да победим, ние изобщо ще видим мрачни перспективи“.

„На всички предварително им беше ясно, че в новогодишните дни ВСУ и Службата за безопасност на Украйна ще се стараят да нанесат удари там, където сме уязвими. Защо предоставихме на врага възможност да ни причини болка? Защо беше взето решение именно за такова дислоциране на личния състав? От кого е било взето?                Игор Гиркин, бивш командир на проруските войски в Източна Украйна, който се очерта като един от най-известните руски националистически военни блогъри, посочва, че броят на загиналите е стотици. По-късно редактира публикацията, за да включи и броят на ранените в тази цифра. Според написаното от него складираните там боеприпаси и руска техника не са били прикрити.

„Това, което се случи в Макеевка, е ужасно“, написа Archangel Spetznaz Z, друг руски военен блогър с повече от 700 000 последователи в Telegram.“На кого му хрумна да настани масово персонал в една сграда, където и глупакът разбира, че и с артилерия да ударят, ще има много ранени или убити? Всяка грешка си има име“, допълва той.

Унищожени са документи и средства за комуникация, нарушено е управлението на полка с командир Роман Еникеев. Военните са били на празнична трапеза и са посрещали новата година, а мобилните им телефони са били включени в режим роуминг и в активна комуникация с близки в Русия. ТАСС обяви версията за използването на телефоните като главна причина за украинската атака. Според украински медии именно включените руски телефони са издали местонахождението на военните.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html