четвъртък, 2 май 2024 г.

Ислямски екстремисти все повече тормозят страните в Западна Африка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В продължение на вече над седем години в Западна Африка върлуват екстремисти, свързани с терористичните организации „Ал Каида“ и „Ислямска държава“. Понастоящем една от най-сериозно засегнатите държави е Бенин, твърдят експерти, цитирани от Асошиейтед прес.

Броят на джихадистките нападения в Бенин в периода от юли до декември е десет пъти по-голям от този на атаките през същия период на миналата година, твърди неправителствена организация, занимаваща се с проследяването на въоръжените конфликти (The Armed Conflict Location & Event Data Project). През този период миналата година нападенията са били две, а тази година са регистрирани 25 атаки. Тазгодишните атаки в Бенин са много повече, отколкото в която и да било крайбрежна държава в Западна Африка.

Ако насилието продължи да се разпространява, това може да има широкомащабни последици, твърдят анализатори, като изтъкват, че западните страни може да решат, че интересите им в крайбрежните страни в Западна Африка са застрашени. Според експертите фактът, че насилието обхваща Бенин следва да бъде възприеман като нещо сериозно, тъй като колкото повече фронтове отварят джихадистите, толкова по-сложно ще става даването на ефективен отговор.

Насилието в Бенин, държава с население от 12 милиона души, е до голяма степен резултат от случващото се в съседната страна Буркина Фасо, в която при джихадистки нападения загинаха стотици хора, а близо два милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

Първоначално атаки бяха извършвани само в райони, намиращи се в близост до границата с Буркина Фасо, но впоследствие периметърът на действие на джихадистите се разшири. От юни те започнаха да изтласкват бенинските въоръжени сили от граничните райони и успяха да установят контрол върху част от територията на Бенин, става ясно от скорошен доклад на базираната в Нидерландия изследователска организация „Клингендал“.

Изглежда, че бунтовниците джихадистите създават зона на влияние, която включва също части от Нигер и Того, като по този начин изграждат вериги за доставки. Те набират хора и се снабдяват с необходими за дейността си материали. Със създаването на тази зона те дават и отпор на натиска, който им е оказван по линия на Инициативата от Акра – военна платформа, в която участват Буркина Фасо и крайбрежните страни и чиято цел е да бъде спряно разпространението на екстремизма в Западна Африка.

Бенинското правителство инвестира близо 130 милиона долара в създаването на нови оперативни бази и в подсилването на вече съществуващите, и от миналата година набра близо 4000 нови служители на силите за сигурност, заяви по-рано този месец бенинският президент Патрис Талон.

Засилването на мерките за сигурност обаче води до нарушения на човешките права, като например произволни арести на хора, които са заподозрени, че сътрудничат на джихадистите, сигнализират бенински и чуждестранни правозащитни организации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html