неделя, 5 май 2024 г.

Нелегални мигранти проплакаха от нова стена на мексиканско-американската граница

Мигранти, блокирани в Сиудад Хуарес – град в Северно Мексико недалеч от САЩ, разкритикуваха вчера изграждането на нова стена от контейнери на границата с Тексас, след като преди няколко дни бе съобщено за премахването на подобно съоръжение в Аризона, предаде Франс прес.

Новата контейнерна стена е разположена от американската страна на река Рио Гранде, която очертава границата и в Мексико наричат Рио Браво, установиха репортери от АФП.

Подобна стена от 915 контейнера бе издигната по дължината на границата от властите на Аризона. Тя промени облика на Националната гора Коронадо – защитена природна зона, но правосъдието постанови да бъде премахната до 4 януари.

„Положението тук на границата с всеки ден става все по-трудно за нас между стените, военните, а сега и контейнерите“, оплака се пред АФП 31-годишният венецуелец Мойсес Карильо, пристигнал в Сиудад Хуарес след четиримесечно пътешествие.

„Това е расизъм, заяви друг венецуелец, Хосеф Диас на 24 години. Равенство няма, те си мислят, че са нещо повече от нас, но в очите на Господ всички сме човешки същества“, допълни той.

Броят на нелегалните мигранти, пристигащи на границата между Мексико и САЩ, бие в момента исторически рекорди – само през ноември са арестувани над 200 000 души.

Върховният съд на САЩ обяви тази седмица, че запазва една мярка, взета по време на коронавирусната пандемия, която дава възможност мигрантите, заловени на границата, да бъдат експулсирани незабавно и без възможност да обжалват.

От въвеждането на тази мярка през март 2020 г. до края на септември т. г. американските власти по южната граница са отхвърлили 2,3 милиона молби за убежище от мигранти, дошли от Латинска Америка и Карибите, сочат официални данни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html