неделя, 5 май 2024 г.

Педро Санчес отразя мераците за референдум в Каталуния за самоопределение

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Педро Санчес отразя мераците за референдум в Каталуния за самоопределение. Премиерът на Испания категорично отхвърли подобна възможност. Изказването му е в отговор на поставените от регионалния премиер на Каталуния Пере Арагонес цели за предстоящата 2023 година в коледното му обръщение.

Според Санчес това са „са минали дебати“, които „не се вписват в Конституцията на Испания“. „Независимите могат да претендират за референдум, но това няма да се случи“, каза Санчес и повтори, че в никоя друга конституция в света, правото на независимост на която и да е територия не е признато“. За него сепаратистите разчитат на проект, който е остарял, след като Европа иска повече интеграция, а не разделение. С „време, търпение, решителност и отстъпки от страна на всички“ ще бъде възможно да се „намери точка на баланс, която да гарантира съвместното съществуване в Каталуния“, каза Педро Санчес.

„Единството на Испания е изковано, консолидирано и гарантирано чрез изграждане на съвместно съществуване, а не противопоставяне“, допълни премиерът и призна, че през последните години е взел „рисковани решения“, за да избегне повтарянето на „процедурите“ за едностранно обявяване на независимост от страна на каталунските сепаратисти. Според него ситуацията в Каталуния в момента е по-добра отколкото през 2017 година, когато бе направен незаконен опит за отцепването й и за онези времена обвини както неразумните сепаратисти управлявали автономния регион преди 5 години, така и опозиционната Народна партия, която тогава беше на власт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html