петък, 3 май 2024 г.

19 години от атаката срещу българската база „Индия“ в Кербала

Всяка година в Карлово има панихида и военни почести пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм.
Снимка: БГНЕС

19 години се навършват днес от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала. При нея загинаха петима български военни. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е изпратил съболезнователен към близките на загиналите. В него Стоянов изразява уважението и преклонението си пред саможертвата на загиналите. В района на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово военнослужещи ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм и ще бъде отслужена панихида. Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции на 27 и 28 декември ще почетат паметта на своите загинали колеги на панихиди в родните им места.

През 2003 година България участва в Ирак с военен контингент в рамките на четвъртата фаза на войната, насочена към стабилизиране и възстановяване след свалянето на диктатора Садам Хюсеин. Като отговорници за район в град Кербала българският контингент е настанен в база „Индия“. През декември 2003 година обаче базата е атакувана. Камион-цистерна пробива загражденията на база „Индия“ и се взривява. Загиват петима военни. Над 20 са ранени.

Роднини на загиналите дълго време критикуват властите в България, че за първата си задгранична мисия за XXI век, българските военни са били изпратени със старо, неподходящо, дори липсващо въоръжение и техника.

Разсекретен преди 8 години доклад отчита слабости по укрепителното съоръжение на базата, слабости в координацията с командването – тогава оглавявано то Полша. Камионът с тоновете експлозив е успял безпрепятствено да стигне до самата база и да се взриви. Причината е недоглеждане в защитата на подходите към зоната. Нашите не са се сетили да изкопаят съответните недълбоки ровове или да поставят бетонни препятствия, които да намалят рисковете от подобни атаки. След взрива на бомбата българските военни водят дълго сражение и успяват в крайна сметка да отблъснат атаката на ислямистите.

До края на военното участие в Ирак България губи 13 военни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html