събота, 4 май 2024 г.

Райна Кабаиванска не пие никакви лекарства

Световноизвестната оперна прима Райна Кабаиванска посрещна 88-ия си рожден ден на 15 декември в София, защото 11 нейни възпитаници от майсторските й класове в Нов български университет имаха четири спектакъла на операта „Бохеми“ на сцената на Софийската опера и балет. Примата държеше да ги гледа от първия ред, а веднага след това отпътува за италианския град Модена, където живее от 48 години със семейството си, пише “Галерия”.

Със съпруга си Франко са заедно от половин век

И на 88 години Райна Кабаиванска се радва на добро здраве. Колкото и невероятно да звучи, тя не пие никакви лекарства. Тя никога не си прави кръвни картини и каквито и да било изследвания, няма дори личен лекар. Понякога я наболяват краката, но тя го приема съвсем нормално за нейната възраст. Като я заболи нещо, пак не ходи по доктори, а чака да й мине. „А най-интересното е, че нямам никакви навици нито за хранене, нито за физическа активност. Никога не съм имала проблем с наднормено тегло, въпреки че обичам да си похапвам. Само като дете бях пълничка и много ме обиждаха – казваха ми Кабадебеланска и много страдах. Въпреки това ходех в танцов кръжок и танцувах ръченица. В пубертета обаче отслабнах и оттогава винаги се радвам на страхотна фигура. Като пеех спазвах страшен режим да хапвам определени храни. В началото на кариерата ми през 1957 година беше на мода телешкото филе, защото казваха, че дава сила и влиза в кръвообращението. Ако знаете колко филе съм изяла“, спомня си оперната дива. След това идва друга теория – че въглехидратите се усвояват по-бързо. И тогава певците от сутрин до вечер яли паста. Тя хапвала спагети към 3-4 часа следобед и в осем излизала на сцената да пее. Внучката й Чечилия, която вече е на осем, винаги подчертава на колко години е известната й баба, защото това й изглежда невероятно. „Само ме пита като съм на 88 години защо ходя и ям толкова. Тя е голям чешит. Един ден ме пита като умреш, тази къща ще я продадеш ли? Отговорих й, че няма, а ако иска ще й я подаря. А тя попита с картините ли, защото домът ми е отрупан с платна и скулптури, едно време мъжът ми беше маниак да ги събира. И детето ми каза, че веднага ще ги продаде“, смее се Райна Кабаиванска. Всички казват, че момичето много прилича на именитата си баба  и е много музикално, но майка й Франческа не ще и да чуе да се занимава с пеене, защото някога заради постоянните отсъствия на майка си, много страдала.

С внука си Джовани като малък

Дъщерята на примата още не й е простила, че е отгледана от детегледачка. „Мъжът ми не я остави сама. Винаги беше с дъщеря ми. Аз се явявах на празници. Тя обаче се чувстваше нещастна. Сигурно и на смъртното ми легло няма да ми прости, че не е имала майка до себе си. Но не си дава сметка, че върви по моя път – тя е археолог и разкопките отнемат от времето й за семейството и децата. При първото й раждане с внука ми Джовани водите й изтекоха на разкопките“, споделяла е голямата оперна певица. Тя ражда Франческа на 40 години, когато е във вихъра на кариерата си. Пее до осмия месец на бременността си, а току-що родила заминава за Париж да пее с Доминго в „Силата на съдбата“. Дъщеря й кръстена на героинята от операта „Франческа да Рамини“. На третия месец след появата й вече пее в Ла Скала, а чак след раждането й се женят с мъжа й Франко Гуандалини, който вече е на 94 години и също се радва на добро здраве. Двамата са заедно от половин век. Той е оперен режисьор, колекционер на произведения на изкуството, потомствен фармацевт от Модена и доста заможен. Запознават се покрай операта „Тоска“, на която той е помощник-режисьор. Влюбват се обаче покрай репетициите на „Франческа да Римини“. „Той е интелигентен, не е хубав, уви. Още в годежния период го виждах колко е грозен, но се влюбих в него. Затова пък е много чаровен, духовит. Една вечер сме на прием. И той в група мъже, които говорят: „Ей, тази Кабаиванска, виж каква красавица“. И Франко, ама не знаят, че е моят мъж, казва: „А пък ако я видите гола, няма един грам целулит!“. Предложи ми в Ню Йорк, където работех тогава. Беше страшна зима, минус 20 градуса беше. И той дойде да се срещнем. Беше го страх да лети със самолети. И пристига той, аз го чакам на летището, взела съм лимузина под наем. Той слиза мъртвопиян, защото си лекувал страха с алкохол. Качихме го в лимузината и той тогава ми предложи. В пияно състояние“, признавала е Кабаиванска. Преди това тя има един кратък брак с италианец, с когото живели на пансион. Развела се, когато била на 24 години и вече половин век е щастлива с Франко.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html