сряда, 1 май 2024 г.

Продължава да изтича амоняк от цистерните край Пирот

Снимка: Танюг/Александър Чирич

Продължава извънредното положение, което е обявено в Пирот заради изтичане на амоняк от вагон-цистерна. Инцидентът стана на десетина километра от града. Близо 900 тона амоняк е превозвала композицията. Последните данни сочат, че въздухът в Пирот е чист.

Собственикът на суровината „Елексир Груп“ работи с местните власти за отстраняването на цистерната, от която продължава да изтича амоняк.

Качеството му се мери постоянно. Последните данни не показват да има замърсяване над града и околностите. Въпреки това извънредното положение в Пирот остава.

„В този състав имаме 20 цистерни. Цистерни 11, 12, 13 и 14 са се преобърнали, а останалите са още на релсите. Докато Министерството на транспорта и Железопътната инфраструктура на Сърбия, хората от Еликсир, чиито стоки са включени в композицията, не премахнат безопасно композицията, извънредното положение ще продължи. Ще се обърнем към Института Батут и Агенцията за опазване на околната среда, за да ни интерпретират резултатите и да ни кажат дали можем да направим препоръка днес на срещата на Щаба за извънредни ситуации, на която ще присъства министър Ирена Вуйович, че от утре децата могат да отидат на училище и тези работници да отидат на работа“, уточни кметът на града Владан Васич за К1.

Аnteni.info припомня, че след аварията с товарния влак край Пирот, при която започна изтичане на амоняк от пробити цистерни в обърналата се композиция от външното ни министерство препоръчаха в идните дни да не пътуваме до този град от Западните покрайнини.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html