сряда, 1 май 2024 г.

Прищина: Сърбия, под влиянието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово

Поредното нарастване на напрежението между Косово и Сърбия започна започна в началото на ноември и бе свързан с колите със сръбски номера.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбия, под влиянието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово. Това заяви днес вътрешният министър на Косово Джелал Свечла. По думите му Белград подкрепя брожението сред сръбското малцинство в северната част на страната, което блокира пътища и протестира от почти три седмици, съобщава Ройтерс.

Сърбите в етнически разделения град Митровица в Северно Косово издигнаха нови барикади днес, часове след като Сърбия заяви, че поставя армията си в най-високата степен на бойна готовност след седмици на ескалиращо напрежение между Белград и Прищина. „Именно Сърбия, повлияна от Русия, е тази, която повиши нивото на готовност на армията и нареди издигането на нови барикади, за да оправдае и защити престъпни групи, които тероризират гражданите от сръбския етнос, живеещи в Косово“, заяви в съобщение косовският вътрешен министър.

Сръбският президент Александър Вучич заяви снощи, че е наредил най-висока степен на готовност на армията, „за да защитим нашите хора (в Косово) и да запазим Сърбия“. Той твърди, че Прищина се готви да „атакува“ косовските сърби в северната част на страната и да премахне със сила няколко от пътните блокади, които сърбите изградиха преди 18 дни, за да протестират срещу ареста на бивши косовски сръбски полицаи.

Косовски официални представители обвиниха Вучич, че използва държавните си медии, за да предизвиква проблеми и да провокира инциденти, които да послужат като претекст за въоръжена намеса в бившата сръбска област, която обяви независимост през 2008 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html