петък, 3 май 2024 г.

Коя е Олеся Илашчук – новата посланичка на Украйна у нас

Украинското издание „Европейска правда“ твърди, че Олеся Илашчук, назначена от украинския президент Володимир Зеленски за нов посланик на Украйна в България, „няма опит нито в дипломацията, нито в държавната администрация и досега се е представяла като специалист по сексология и скъпоценни бижута“.

„Европейска правда“ пише, че новият посланик в България не е свързан с Министерството на външните работи. Изданието твърди, че информацията му е потвърдена от няколко източника в дипломатическите среди.

Биографията на новата украинска посланичка у нас все още не е публично оповестена, но Илашчук е разкрила някои подробности в два профила във Фейсбук, на които са публикувани лични снимки и информация. Все пак „Европейска правда“ отбелязва, че и в двата профила няма синьо тикче – тоест няма знак, че са официално потвърдени.

Единият профил не е обновяван отдавна и в него Илашчук се представя като специалист в обработката на скъпоценни камъни. Твърди се още, че тя е възпитаник на Висшия съвет за диаманти в Антверпен – организация, която не е университет или образователен център, но предоставя образователни услуги.

В друг профил, който доскоро е бил редовно актуализиран, дамата се представя като „клиничен психолог, системен семеен терапевт, гещалт терапевт, сексолог-консултант“. В неделя вечерта този профил беше блокиран, пише „Европейска правда“.

Междувременно след медийните реакции от украинското външно министерство обясниха, че тя има съответната квалификация и назначаването на некадрови дипломати на посланически длъжности е обичайна международна практика.

„Назначаването на посланическа длъжност на некадрови дипломати е обичайна международна практика. В Украйна през последните две години всички извънщатни дипломати, назначени на постовете на посланици, са показали достойни резултати в работата. Само по тях, а не по интерпретации и образи, трябва да се преценява работата на посланика в чужбина“, се казва в съобщение на ведомството.

Министерството на външните работи в Киев отбелязва, че българското правителство след оценка на кандидатурата ѝ е разрешило назначението на Илашчук, без да има резерви към работата ѝ в България.

Според Министерството на външните работи Олеся Илашчук притежава диплома с отличие по специалността „Краезнание“ от катедра „Международни отношения“ на Факултета по история, политически науки и международни отношения на Чернивския национален университет „Юрий Федкович“. Освен това има квалификация на специалист по международни отношения, преводач и владее английски език.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html