неделя, 5 май 2024 г.

Дървата за огрев в Гърция поскъпнаха с 30 евро на кубик

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Дървата за огрев в Гърция тази зима са по-скъпи поне с 30 евро на кубик, пише „Катимерини“. Според кооперациите и фирмите, добиващи дървения материал за отопление основната причина са силно увеличените цени на горивата и фуражите. Дървосекачите се оплакват, че последно са получавали субсидии от държавата за машините и животните, използвани в сечищата през 2004 г. Миналата година камионът за да се качи в планината и да докара дървата от са стигали по 150 евро на курс. Сега сумата е двойна. Дори застраховките за превозните средства са скочили с 30-40 евро за последните 6 месеца. В същото време вносът на дърва за огрев – най-вече от България, но също и от Северна Македония, Албания и Румъния е спаднал с цели 80%, а собственото търсене от дърва за огрев преди зимата отчете голям ръст.

„Никога не е имало такова търсене“, казва Димос Елефтеракис, търговец на дърва за огрев от Лерин пред изданието. „Цените тръгнаха нагоре, защото заради поскъпването на газа и тока, хората се насочиха към печки и камини“, казва Антонис Лечос, председател на горска кооперация от района на Солун. Той пояснява, че търсенето около Коледа вече е по-слабо, защото времето не е толкова студеното време, а и хората са се запасили преди началото на зимата. „Това беше балон“, смята бизнесменът. Неговата кооперация е добивала дърва от изгорели от горските пожари площи и са продавали дървата за огрев дори с 10 евро по-евтино от миналата година. „Цените се вдигат от прекупвачите, дървосекачите обикновено са губещите“, казва той.

Справка в сайта agrowood.gr показва, че цените на дребно в Гърция за количества до 5 кубика варират от 120 до 160 евро за единица обем. Дървата за огрев от иглолистните видове (основно бор) се предлагат за 120 евро, но над 5 кубика цената пада с 10 евро. За бук и дъб кубикът се предлага по 150 евро, като отстъпката за количество е същата. Най-скъп е материалът за огрев от маслинови дръвчета – по 160 евро, като над 5 кубика отстъпката обаче е 5 евро. Покупката на един кубик, който е смес от различни дървесни видове е 145 евро, а от евкалипт – 140 евро. Според обявите в интернет в България цените на кубически метър варират от 160 до 200 лв.

В Гърция, както и у нас има забрана за износ на дървен материал.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html