четвъртък, 2 май 2024 г.

В еврозоната гърците най-често получават доходите си „на ръка“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 33% от гърците получават от една до три четвърти от доходите си „на ръка“, пише „Катимерини“. Изданието се позовава на проучване на ЕЦБ за тенденциите в плащанията на европейските граждани. Делът е най-високият в еврозоната и косвено допринася широкото укриване на данъци в южната ни съседка. Най-нисък процент граждани, на които се плаща в брой е във Финландия, където само 5 на сто казват, че използват подобна практика.

Делът на електронните плащания в гръцките потребителски транзакции се е увеличил от 7% през 2019 г. на 19% през 2022 г. по отношение на броя на транзакциите и от 11% на 27% по отношение на стойността на транзакциите. Това е почти двойно повече от средното за еврозоната от 5%, докато 8% от тези, които казват, че получават половината от доходите си в брой, и 9% от тези, които казват, че получават в брой повече от три четвърти от доходите си.

При плащанията с банкноти гърците са на ниво 24%, при средно за еврозоната – 22 на сто. Средната налична сума в портфейла им в началото на деня е около 78 евро, в сравнение с 83 евро, което е средното за еврозоната. 121 евро е сумата за средностатистическия и 46 евро за гражданите на Нидерландия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html