петък, 3 май 2024 г.

Българинът Христо Грозев от сайта „Белингкат“ се издирва от руските власти

Българинът Христо Грозев от сайта „Белингкат“ се издирва от руските власти

Христо Грозев журналист от разследващия сайт „Белингкат“ Христо Грозев се издирва от Русия, съобщи БНР. Путиновата власт го обвини в нарушение на Наказателния кодекс на РФ.

Създаден през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс, базираният в Нидерландия сайт е специализиран в журналистика, основаваща се на анализа на достъпни в интернет данни. „Белингкат“ разследва катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и на опозиционера Алексей Навални. В последно време сайтът се фокусира върху руската военна интервенция в Украйна, отбеляза Франс прес.

В края на юли тази година представител на Федералната служба за сигурност на Русия заяви в ефира на телевизионния канал „Росия-24“, че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му операцията е организирана от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал действията на участниците в нея.

Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. и е български гражданин. Русия е обявила „Белингкат“ за средство за масова информация „чуждестранен агент“, а дейността ѝ е обявена за „нежелана“ от руската главна прокуратура.

През септември Грозев заяви в интервю за АФП, че „Белингкат“ е „най-страшният кошмар на Кремъл“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html