четвъртък, 2 май 2024 г.

Ефективни трикове как да подготвим тялото си за празниците

Снимка: wmj.ru

Галина Начкова за в. „Галерия“

Средно качваме по два килограма всяка Коледа. В навечерието на светлите Коледни празници често изпускаме контрола върху храненето, без да си даваме сметка как това се отразява не само на фигурата ни, но и на здравето ни. Само си представете „планината“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват. Това е единственото време от годината, когато намираме извинение почти за всичко, което поставяме в устата си и си казваме „все пак е Коледа“! През зимата често забравяме, че „безобидните“ ни действията могат да причинят хаос в нашето тяло – например проблеми с кожата, стомаха, мехура, червата, тазовото ни дъно и т.н.

Всички знаем, че това време на годината обикновено е времето, когато се отдаваме на импулсите си – при покупките на подаръци, при консумирането на тежки и не толкова полезни храни. Шоколадови бонбони, джинджифилови къщички, сладкиши всякакви видове тестени изделия и тежки специалитети с меса съпътстват вечерите. Често си казваме това са само няколко дни, просто е неизбежно. Всъщност повечето хора качват средно по около два килограма по празниците, а за съжаление рядко се разделят с тях през новата година! Хроничното затлъстяване натоварва тазовото дъно поради повишеното интраабдоминално (вътрекоремно) налягане и това може да доведе дори до инконтиненция (неволно изпускане на урина).

Сезонът на веселието често включва повече от едно-две питиета, но все пак трябва да сте наясно с ефектите от консумацията на алкохол върху тялото. Алкохолът е диуретик, той повишава киселинността на урината, а това дразни лигавицата на пикочния мехур.

Пиенето увеличава количеството урина, което произвеждате и когато консумирате повечко питиета, мускулите около мехура са склонни да се отпускат, което ви прави по-податливи на напикаване и може да ви накара да посещавате тоалетната много повече от обикновено. Това от своя страна влошава симптомите на свръхактивен пикочен мехур. Намаляването на количеството алкохол може да ви помогне да предотвратите редовни инфекции на пикочните пътища и инконтиненция. Така че е най-добре да го избягвате или поне да ограничите приема.

Едно събитие, което наистина отбелязва началото на празничния сезон, е изваждането на кутиите с коледните декорации и елхата. Въпреки че не трябва напълно да се откажете от тях, е добре също да внимавате с тяхното повдигане, най-добре потърсете помощта на любимия човек.

 

Вдигането на тежести, дори и декорацията, е рисков фактор, който може да стресира и отслаби тазовото ви дъно, също да спомогне за изсипването на органите на малкия таз, за образуването на хернии или дори хемороиди.

Ефективни трикове, които ще ви помогнат да сте във форма:  

Водата е безценен помощник.

Пийте вода, а не газирани напитки или натурални сокове, които дразнят мехура и обострят цистита. С приема на вода ще намалите количеството захар, което сте погълнали с храната. Водата ни засища и така може да предотврати преяждането.


При тежест в стомаха

Изстискайте лимон и изпийте сока (или го разредете с вода). След минути ще усетите облекчение. Ако имате гастрит или други стомашни проблеми, заместете лимона с алое вера гел за пиене или чай от мента, които едновременно облекчават и разтоварват червата.

Не си лягайте веднага, след като сте станали от масата
Разходете се на чист въздух за няколко минути. Дишайте дълбоко, протегнете се, раздвижете крайниците или направете няколко слизания/качвания по стълбите. Така ще помогнете на храната да мине по-бързо по храносмилателния тракт.

Поддържайте форма

По време на празничния период имаме склонност към зимен сън. Колкото и досадно да е, важно е да сме здрави и във форма, особено през този сезон. Загубата дори само на 5% от телесното тегло, може да намали изтичането на урина с 50%!

Стягайте и отпускайте тазовото си дъно

по няколко минути на ден. Това е предпазна мярка срещу проблемите, които могат да направят празниците ви неприятни – изпускане, смъкване, болка, цистит, често посещаване на тоалетната, газове.

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html