неделя, 5 май 2024 г.

Президентът: Минималната заплата скача от 1 януари

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че повишението на минималната заплата ще е от 1 януари 2023 г. По този начин той слага точка на спора между министри от служебното правителство по темата за датата, съобщи БНР.

„Докато от трибуната се водят популистки битки кой повече да се хареса на избирателите и едно безумно наддаване, видяхте от вчера, че служебното правителство вече решава този въпрос. Ще има увеличение на минималната работна заплата и то от 1-ви януари, веднага“. Вицепремиерът Лазар Лазаров вече обяви: ще предложи минимална заплата от 780 лева – с 10 лева повече от предходното си намерение и от дата 1-ви януари, а финансовият министър Росица Велкова на няколко пъти изрази становище, че вдигането е добре да се направи от юли.

Що се отнася до връчването на втория мандат за съставяне на правителство, президентът потвърди: „Това ще се случи в първите дни на Новата година“. Отказа да коментира коя ще е третата избрана от него формация, ако и вторият мандат се провали. „Най-важната цел е да имаме най-сетне редовно правителство. Няма никакъв проблем много бързо да завъртим ролетката с мандатите. Какъв ще е изхода? Аз мисля, че партиите наистина имат време в цялото това противопоставяне, да намерят път един към друг“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html