петък, 3 май 2024 г.

Преговаряме за доставка на втечнен газ през турските терминали

Доставките на втечнен газ за България сега минават през гръцкия LNG-терминал на остров Ревитуса, край Атина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговаряме за резервиране за капацитет за доставка на поне 1 млрд. куб. м втечнен газ през турските терминали. Разговорите се водят и и за транзит през транспортната мрежа на турската газова компания „Боташ“ до българската граница. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти. „Това е много важно, защото ние вече нямаме такъв голям проблем вече доставките на танкери. Имаме предлагане на танкери, нямаме къде да ги разтоварваме“, изтъкна той.

Служебният енергиен министър обясни, че гръцкият терминал в Ревитуса е претоварен и е много трудно там да се резервира. Едното решение е да се резервира капацитет на терминала на гръцкия терминал в Алексанруполис. От 2024 г. там има резервирани 1 млрд. куб. метра, но трябват поне още 1 млрд. куб. метра, които да са сигурни, за да се обезпечат доставките за България. Това е възможно само в Турция. Средното потребление на страната ни е малко над 3 млрд. куб. м.

Доставките за 2023 г. вече са обезпечени чрез доставки на терминалите на Ревитуса, в края на 2023 г. може да се договорят такива в Турция от края на 2023 г. и 2024 г. нататък, уточни Христов.

Турската оферта е, че тези 1 млрд. куб, метра може да се доставят на всичките им турски терминали, добави Христов. Задачата на България е да вкара танкера в турски води, след което те го поемат и разтоварват, където могат. Министърът даде за пример, че ако стане някоя авария на гръцкия терминал в Ревитуса, процесът по доставките ще се прекъсне, докато в Турция, ако нещо стане на някой от терминалите, те си имат ангажимента да разтоварят танкера където намери.

Булгаргаз“ ще сключва отделни сделки с доставчици на втечнен газ. Това се прави, за да се осигури неруски газ, допълни Христов и обясни, че в Турция има и руски газ. „Ние като твърдо ангажирани да минимизираме зависимостта си от Русия, резервирането на капацитет ни дава възможност, ние да си избираме доставчиците на газ“, коментира Христов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html