неделя, 5 май 2024 г.

Поне двама души загинаха при пожар в Чили

Поне двама души загинаха при пожар в чилийския град Виня дел Мар, в който властите обявиха извънредно положение, предаде Франс прес. Повече от 400 жилища са унищожени.

„Около 200 жилища горят“, съобщи първоначално ръководителят на градската пожарна служба Патрисио Брито, преди да съобщи, че броят на засегнатите жилища е достигнал 400 и че има двама загинали при пожара.

„Президентът на републиката (Габриел Борич) обяви извънредно положение“ в региона Валпараисо, в който се намира Виня дел Мар, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Мануел Монсалве.

Националната служба за справяне с извънредните ситуации обяви червен код за Виня дел Мар, който е крайбрежен град, намиращ се на 120 км северно от чилийската столица Сантяго, и нареди няколко квартала да бъдат евакуирани.

Борбата с пожара е затруднена от силния вятър, който достига скорост от 40 до 50 км/ч. Властите съобщават, че пожарникарите и служителите на горското стопанство все още не са успели да овладеят огъня. За борбата с пожара са мобилизирани 400 пожарникари и 150 служители на горското стопанство, както и няколко екипа, дошли от региона на Сантяго.

Пожарът е обхванал площ от над 110 хектара, съобщава неправителствената организация „Национална горска корпорация“, чиято дейност е свързана с опазването на чилийските гори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html