понеделник, 29 април 2024 г.

Плевен ще търси европейско финансиране по три социални проекта

Днес на заседание на Общинския съвет, където бяха подкрепени предложения на общинската администрация за кандидатстване за външно финансиране по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021 – 2027 г.), стана ясно, че Плевен ще търси европейско финансиране по три социални проекта, предаде БТА.

Единият проект е „Грижа в дома в община Плевен“ и е по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Грижа в дома“. Чрез него ще може да се осигури без прекъсване предоставянето на почасови мобилни здравно-социални услуги за нуждаещите се лица с увреждания и възрастни хора и да продължи алтернативната подкрепа в общността чрез предоставянето на качествени и достъпни услуги за дългосрочна грижа. Идеята е този проект да надгради реализираните дейности и резултати по проекта „Патронажна грижа + в община Плевен“, финансиран през предходния програмен период по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В община Плевен може да бъдат включени до 624 потребители.

Вторият проект, който местната администрация подготвя за кандидатстване, е „Грижи и подкрепа за децата в община Плевен“ по процедурата „Бъдеще за децата“. Чрез него ще е възможно да се осигури без прекъсване предоставянето на услугите във функциониращия към момента Център за ранна интервенция на уврежданията в града. В него, както и мобилно на терен, се предоставят услуги, свързани с ранната интервенция на увреждания при деца до 7 години, здравна детска консултация, групово, семейно и индивидуално консултиране. Услугите се предоставят от квалифициран екип, в чийто състав са логопеди, психолози, педиатър, медицинска сестра, рехабилитатор, кинезитерапевт, социални работници, медиатори. До момента целевата група, която е получила подкрепа чрез предоставяните услуги на центъра, е от 1343 потребители. Предвижда се да бъде осигурена и нова услуга – патронажна грижа за деца от 0 до 3 години на територията на 24-те населените места на общината.

Третият проект е „Подкрепа за реформиране на системата от социални услуги в Община Плевен“ и е по процедура „Укрепване на общинския капацитет“. Планира се разкриване на фронт офис в Плевен в сградата на бившата Стоматологична поликлиника. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата, определена за Община Плевен, е 529 139 лв.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html