петък, 26 април 2024 г.

Дарителска акция досега осигури 241 генератора за Украйна

Снимка: ФЕЙСБУК/МАНОЛ ПЕЙКОВ

С дарителската акция, която продължава, досега са осигурени 241 генератора за Украйна. Те ще бъдат изпратени в станалата жертва на руската агресия държава. Инициатор на акцията е издателят Манол Пейков. Той уточни, че към тази сутрин събраната сума възлиза на малко под 850 000 лева и добави. По думите му в сметката все още има 150-170 000 лева, които все още не са похарчени.

Пейков разговаря с дарителите, събира и проверява адресите в Украйна, които са заявили помощ. Става дума за 145 различни места. Общите поръчки надхвърлят 370, каза той в ефира на БНР.

„Фокусът ни е върху обществени функции – болници, детски градини, училища, общински, обществени центрове, пожарни, старчески домове. Има и за частни семейства, но това са хора, за които някой е дарил целево“, поясни той и добави, че се проверява се всеки адрес на получател дали е легитимен.

Организира се транспорт до Одеса, където генераторите се складират и разпращат из цялата страна, описа логистиката той. Има зони като Запорожие и Херсон, където не се доставя официално чрез куриерски услуги, затова оттам хората „идват и си ги вземат“, допълни издателят.

Пейков поясни още, че над 70 от дарените генератори ще отидат в райони, населени компактно с етнически българи. „Естествено, че е важен дипломатически и човешки жест да се дари на тези българи, защото те гледат на нас като на прародина. Но да се делят хората на българи и небългари, по същество това е фашизъм, това е расизъм. Не споделям на чисто човешко ниво подобни възгледи. Важно е да се помогне на хората в нужда“, допълни той.

Припомняме, че в последните месеци Русия концентрира ударите си основно по граждански обекти в Украйна и оставя милиони хора без ток и отопление посред зима.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html