петък, 3 май 2024 г.

Компенсация за домакинствата за скъпия газ поиска омбудсманът

Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Компенсация за домакинствата за скъпия газ поиска омбудсманът Диана Ковачева, съобщиха от офиса й. Тя е изпратила препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в която поиска справедливи компенсации заради екстремно повишените разходи за природен газ на всички домакинства, които разчитат на това гориво.

„С дълбока загриженост се обръщам към Вас по повод внесеното от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. януари 2023 г. в размер на 204,53 лв./MWh. Това безпрецедентно високо увеличение – с 38,9 %, в сравнение с действащата цена за настоящия месец, се случва по време на отоплителния сезон“, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че при значително по-ниските регулирани цени на природния газ – между 102,33 лв./MWh и 162,57 лв./MWh, в периода от м. декември 2021 г. до м. май 2022 г., се е изпълнявала правителствена Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, които използват като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума на един MWh.

Тя подчертава, че стръмното нарастване на регулираните цени на природния газ за българските потребители обаче, продължава и през месеците след приключването на Програмата. „Във връзка с това, както и по повод значителното увеличение на цените и на другите видове енергия за домакинствата, на 01.07.2022 г. се обърнах към правителството с препоръка за спешно приемане на нова програма за компенсиране на част от повишените енергийни разходи на битовите потребители. С притеснение отбелязвам, че до момента не е известно да се предприети стъпки за решаването на този належащ проблем“, изтъква Ковачева.

Омбудсманът обръща внимание, че свръхвисоките цени на природния газ значително увеличават разходите и на топлофикационните дружества, които използват този вид гориво и ако те не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще трябва да включи тези безпрецедентно високи разходи в цените на топлинната енергия за крайните клиенти от 1 юли 2023 г. „Категорично е становището ми, че тази финансова тежест не бива да се прехвърля на гърба на битовите потребители на топлинна енергия, като се има предвид, че цените и сметките за топлинна енергия и понастящем са на ръба на социалната поносимост“, подчертава общественият защитник.

Ковачева иска също всички битови клиенти да получат подкрепа по еврорегламента за справяне с високите цени на енергията

По-рано този месец омбудсманът Ковачева изпрати отделно становище до служебния министър-председател Гълъб Донев, в което поиска спешна подкрепа на всички битови клиенти на енергия. Тя подчерта притеснението си, че крайните битови клиенти на енергия са пропуснати изцяло от Проекта на Постановление като възможни получатели на финансови средства от солидарната вноска, дължима от свръхприходите на задължените енергийни дружества.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html