неделя, 5 май 2024 г.

Зрелостниците ще могат да се явят на матура повторно за повишаване на оценката

Парламентарната комисия по образованието и науката прие на първо четене предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, даваща възможност зрелостниците, за които получената оценка от матурата е незадоволителна, да се явят отново на изпит с цел повишаването й.

Законодателната промяна се прави от омбудсмана Диана Ковачева, а е внесена в парламента от депутата от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев и група народни представители. То беше прието от депутатите в комисията с 11 гласа за, един народен представител беше против, а един се въздържа.

Самото предложение предвижда, за целите на кандидатстването във висше училище, зрелостниците, положили успешно, но незадоволително за тях, държавен зрелостен изпит, имат право еднократно, до края на календарната година, следваща първото полагане на държавен зрелостен изпит, да се явят за повишаване на оценката на следващ насрочен такъв изпит в същото училище, за което им се издава удостоверение. Новата оценка се вписва в удостоверението, ако това е по-благоприятно за зрелостника.

Омбудсманът Диана Ковачева отбеляза, че са получени доста жалби, откакто матурата се ползва за вход за висшето образование. Според нея е разумно да се даде възможност на младите хора, които не са доволни от оценката си, в рамките на следващата календарна година да се възползват от тази възможност да се явят отново на изпит. Същевременно те получават диплома и могат да кандидатстват още в настоящата година. Според нея това е още един шанс за децата.

Депутатът от „Демократична България” Елисавета Белобрадова, която е един от вносителите на предложението, посочи, че са получили много бележки. Тя представи някои от забележките – че чрез предложението се създава хаос в системата, неравнопоставеност между седмокласниците и тези, които завършат ХII клас. Ние обсъдихме това с Красимир Вълчев и в края на краищата приехме, че има разлика между седми и 12 клас, отбеляза Белобрадова. Тя представи и предложение, направено на среща с учители и директори в Русе. Една от директорките в Русе предложи да се даде възможност за поправителен, но това да се случи в рамките на есенната сесия. Тя и допълни, че така се дават три или четири месеца възможност детето да учи и да се яви отново на матурата. Тя отбеляза, че така се избягва и издаването на втори документ, защото детето, което не е съгласно с оценката, се явява на изпит през есента. Според директори и учители това е решение, което могат да приемат като адекватно, добави Белобрадова.

Според омбудсмана обаче това предложение означава, че децата няма да могат да участват в настоящата кандидатстудентска кампания. По думите й трябва да се даде още един шанс, а не да се отнема. Нека да не караме децата да се отказват от оценката си от първото явяване, призова тя.

Мукаддес Налбант (ДПС) отбеляза, че е била против това предложение, защото издадената диплома е окончателна. Налбант посочи, че предложеното от Белобрадова е по-компромисен вариант. Тя смята, то е може би по-удачен вариант, защото изпитът ще е преди издаването на диплома.

Според Димитър Пашев от „Възраждане” предложението, направено в зала от Елисавета Белобрадова, би забавило кандидатстването, защото няма да има издадена диплома.

 

Ирена Анастасова (БСП) каза, че смята предложението за добро, защото има всякакви случки. Това е по-важният етап в живота, отколкото седми клас, посочи тя и допълни, че не мисли, че това ще създаде хаос в системата, а ще даде на младите хора повече възможности.

Акад. Николай Денков („Продължаваме Промяната”) каза, че възможността за повишителни изпити през септември е обсъждана още докато е бил министър. Той посочи, че този вариант представя някои рискове – учениците да не се явяват на първата матура, а направо през есента;  университетите да си променят кандидатстудентските кампании и да ги изтеглят към есента, защото имат дефицит на студенти. Това ще направи септемврийската сесия основна, което изкривява идеята. Няма гаранция, че първият и вторият изпит ще бъдат еквивалентни, коментира още Денков. Според него явяването на изпит в следващата календарна година по същество е друг сценарий. Депутатът отбеляза, че септемврийската сесия трябва да е единствено поправителна.

Според Красимир Вълчев тази възможност е насочена към по-мотивирани зрелостници, защото ще им даде възможност да кандидатстват за пожеланото от тях през следващата година. Той обяви, че не очаква предложението да създаде хаос в системата, защото от него ще се възползват максимум 300 – 400 души. Това забавяне с година ще е спирачката този вариант да стане доминиращ.

Директорът на 51-во СОУ в столицата Асен Александров каза, че при положение, че това е отделна оценка в отделен документ, който ще се ползва само за кандидатстване във висше училище, не е проблем. Според него много малко хора ще се възползват. Това ще са много амбициозни деца, които вероятно ще са доста малко, за да затруднят системата, каза Александров.

Депутатите от комисията гласуваха още един законопроект за изменение на Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от Костадин Костадинов („Възраждане”) и група народни представители, който беше разгледан на заседание вчера. Той предвижда изменения, допускащи децата до четвърти клас да повтарят учебната година, ако не са покрили необходимите знания; процедурата по атестация да бъде изцяло премахната от системата на предучилищното и училищно образование; въвеждане на мандатност на директорската длъжност. Членовете на комисията отхвърлиха предложението. За законопроекта гласуваха двама депутати, а 11 души се въздържаха.

Трети законопроект за изменение в Закона за предучилищното и училищното образование, предложен от Елисавета Белобрадова и група народни представители, и разгледан на вчерашното заседание на комисията, беше отложен. Той предвижда изменения, свързани с изграждане на единна система на образование и грижи в ранна детска възраст, която да обедини институциите, които ги предоставят, в детската градина като естествен приемник на групите в яслите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html