понеделник, 29 април 2024 г.

Всички медалисти от международни олимпиади ще имат право на стипендия

Снимка: Министерство на образованието и науката

Правителството реши всички ученици, получили медали в международна олимпиада, състезание или конкурс в областта на науката, вече ще имат право на стипендия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Досега стипендии от по 135 лева месечно за една година и еднократно финансово подпомагане се отпускаха само на спечелилите призови места.

Получаването на медал от международни олимпиади, конкурси и състезания е високо отличие и признание за резултатите, постигнати от учениците. Очаква се с тази мярка да се насърчи и стимулира тяхното развитие в посочените международни формат и техните дарби в областта на науката, е отбелязано в съобщението.

Изменението на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби ще е в сила от 1 януари 2023 г.

Мярката представи през октомври министър проф. Сашо Пенов по време на националния форум „Училищата с иновации за бъдещето”, организиран от МОН. Той обясни, че предстои промяна в наредбата за закрила на деца с изявени дарби. Тя ще позволи всички ученици, спечелили златни, сребърни или бронзови отличия от международни олимпиади, да получават стипендии. В момента възнаграждение се отпуска на ученик, класиран индивидуално на първо, второ или трето място. В същото време класирането при някои международни олимпиади се извършва в медали (златен, сребърен и бронзов), а не по места (първо, второ и трето). Затова не всички медалисти могат да получат стипендии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html