четвъртък, 2 май 2024 г.

Андрей Гюров: Има шанс за кабинет на малцинството до местните избори

След неуспешния първи мандат алтернативите пред парламента са „или предсрочни избори в средата на зимата и изпускане на всички приоритети, или трети мандат, който е изключително несигурен, с много непредвидими ситуации“. Това пред БНР председателят ан ПГ на ПП Андрей Гюров. Според него в тази променена ситуация има шанс да се намери работещ вариант с втория мандат до местните избори.

Гюров вижда „доста голямо съгласие относно нещата, които трябва да бъдат приети в спешен порядък“. Той обясни защо от ПП слагат хоризонт местните избори догодина. По думите му парламентарната математика показва, че „не е възможно да бъде създадено правителство с устойчиво парламентарно мнозинство“, затова предлагат правителство на малцинството „около приоритети, с предварително дефиниран времеви хоризонт“.

Към всички парламентарни групи е изпратена предварителна заявка със законодателни мерки с възможност за допълване и коментари по разполагането на приоритетите във времето, посочи той.

В момента няма имена в изпратената покана, уточни той. Зададена е само номинацията на акад. Николай Денков за премиер. Андрей Гюров отбеляза и различния подход – не да обявяват премиера „в момента, в който колата спре пред президентството“, каза още той пред националното радио. За целта днес и утре ще се проведат открити разговори, в които ще се срещнат поотделно с различните парламентарни групи.

Партията оставала и на принципната позиция да не прави коалиционно правителство с ГЕРБ, напомни Гюров.

Разделителните линии са преодолими, „особено когато на преден план са изведени важните неща, които очакват българските граждани да се случат в страната“, заяви Гюров

Шансът за подкрепа на втория мандат не е много голям, но със сигурност е по-голям, отколкото миналата седмица, смята той.й.

Относно проектодекларацията, която „Продължаваме промяната“ предлага на останалите парламентарно представени партии, Андрей Гюров заяви, че това ще бъде „истинският тест дали има решимост в този парламент да се работи по дневния ред на българските граждани“.

За личностите в проектокабинета той коментира, че „трябва да бъдат лица, които могат да носят политическата отговорност“.

Ако в Народното събрание няма подкрепа за декларацията, това ще означава, че няма мнозинство за проект на правителство и затова най-вероятно няма да внесем пълен състав, обясни председателат на парламентарната група на „Промяната“.

„В този случай бихме върнали мандата неизпълнен и ще очакваме президента да връчи трети мандат“, категоричен бе Гюров.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html