неделя, 5 май 2024 г.

България с най-голям ръст на заетостта през третото тримесечие

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

В ЕС през третото тримесечие на 2022 г. нивото на заетост на хората на възраст между 20 и 64 години е било 74,7 на сто, оставайки стабилно от предишното тримесечие, сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция „Евростат.

Застоят на пазара на труда, включващ хората, имащи неудовлетворена нужда от заетост, който е и един от основните компоненти на безработицата, е обхващал 11,5 на сто от разширената работна сила (на възраст между 20 и 64 години) през третото тримесечие, запазвайки нивото си от предишното тримесечие.

Между второто и третото тримесечие сред страните от ЕС най-голямо увеличение на заетостта е регистрирано в България (+0,8 процентни пункта), Белгия (+0,7 п.п.), както и в Португалия и Кипър (+0,4 п.п. за всяка).

Въпреки че през посочения период заетостта се е повишила в девет страни членки, останала е стабилна в Латвия, и е намаляла в 16 членки, като най-рязко е спаднала в Люксембург и Ирландия (-0,8 п.п. за всяка), както и в Германия, Хърватия и Малта (-0,5 п.п. за всяка).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html