понеделник, 29 април 2024 г.

От 2027 г. ЕС с въглероден данък за индустрия, коли и отопление

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Страните от Европейския съюз постигнаха днес политическо споразумение за широка реформа на въглеродния пазар на общността, предадоха Ройтерс и Франс прес. Сделката предвижда да бъде сложен край на „безплатното замърсяване“ от страна на промишлеността, топлоцентралите и автомобилите. Заложено е по-бързо намаляване на парниковите емисии и въвеждане от 2027 г. на нов „въглероден данък“ за пътния транспорт и отоплението на сградите.

Сега въглеродният пазар на ЕС задължава около 10 хил. електроцентрали и предприятия да купуват разрешителни да отделят въглероден диоксид в атмосферата – система, която е от ключово значение, за да изпълни съюзът своята цел да съкрати до 2030 г. парниковите си емисии с 55% спрямо равнището им от 1990 г. Сделката, договорена от преговорни екипи на страните членки и Европейския парламент, поставя още по-амбициозна цел: парниковите емисии да бъдат намалени до 2030 г. с 62% в сравнение с тяхното ниво през 2005 г., отбелязва Ройтерс.

Планът предвижда през 2024 г. от системата да отпаднат 90 милиона разрешителни за отделяне на въглерод, а през 2026 г. – още 27 милиона. Таванът на издадените разрешителни ще бъде понижен с 4,3% в периода 2024-2027 г. и с 4,4% през 2028-2030 г., посочва Ройтерс.

От 2026-2034 г. ЕС постепенно ще спре да издава безплатни разрешителни за отделяне на въглерод – мярка, която сега защитава неговите производства от чуждестранната конкуренция. Сделката предвижда също през 2027 г. да бъде създаден нов въглероден пазар за доставчиците на автомобилни горива и за топлоцентралите, отделящи парникови емисии. Въглеродният пазар постепенно ще се разпростре върху морския транспорт, вътрешноевропейските полети, а от 2028 г. – и върху инсинераторите за отпадъци.

След като евродепутати се обявиха против включването на домакинствата в схемата, преговорните екипи договориха няколко мерки за предпазване на гражданите от високите цени на въглеродните емисии. Ако цените на горивата през 2027 г. са толкова високи, колкото и сега, тогава въвеждането на въглеродния пазар ще бъде отложено за 2028 г. В случай че „въглеродният данък“ поскъпне до 45 долара, ще бъдат издадени допълнителни разрешителни, в опит да бъдат обуздани цените.

ЕС ще създаде фонд на стойност 86,7 млрд. евро, за да помогне на потребителите и на малкия бизнес да се справят с новите изисквания и да инвестират в енергоспестяващо саниране на сгради и в електромобили. Средствата ще бъдат осигурени от приходите от новия въглероден пазар и от правителствата на страните членки.

Сделката бе постигната след 30 часа преговори, които започнаха в петък. Тя все още е временна, като е необходимо да бъде одобрена официално от Европейския парламент и Европейския съвет, отбелязва Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html