неделя, 28 април 2024 г.

САЩ започва да попълва стратегическите си резерви от петрол

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Министерството на енергетиката на Съединените щати заяви, че ще започне да купува петрол за държавния стратегически петролен резерв (SPR), тъй като трябва да го попълни след рекордно освобождаване на петрол от резерва по-рано тази година, съобщи БНР.

Ведомството ще придобие петрол „на по-ниска цена от средната цена от 96 долара за барел, на която беше продаден“, и добави, че засега планира да закупи до 3 милиона барела суров петрол. „Договорите ще бъдат възложени на успешните оференти не по-късно от петък, 13 януари 2023 г., като доставките до обекта Big Hill SPR в Бомонт, Тексас ще се случат през февруари 2023 г.“, подчертаха от отдела.

Big Hill е подземно съхранение на нефт, едно от четирите в програмата за стратегически петролен резерв на правителството на САЩ. По-рано тази година президентът на САЩ Джо Байдън реши да освободи 180 милиона барела петрол от стратегическия резерв, за да намали рисковете от скок на цената суровината на войната в Украйна.

Междувременно в последните дни петролът поевтинява солидно за втора поредна сесия на търговия заради опасения относно евентуален спад в търсенето в резултат на рецесия, особено сред развитите икономики. Глобалната индустриална активност остава слаба, особено в САЩ и Европа, като в същото време затягането на финансовите условия (повишаването на лихвите) подкопава икономическата активност и същевременно представлява значителен риск за перспективите за търсенето на черното злато.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html