петък, 3 май 2024 г.

Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария се обединиха в проект за зелена енергия

Документът беше парафиран в президентския дворец Котрочени в Букурещ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния, Азербайджан, Грузия и Унгария подписаха днес споразумение за стратегическо партньорство в областта на в производството и преноса на зелена енергия, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

Документът беше парафиран в президентския дворец Котрочени в Букурещ в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на румънския президент Клаус Йоханис. Подписите си положиха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерите на Румъния, Грузия и Унгария Николае Чука, Иракли Гарибашвили и Виктор Орбан.

Споразумението ще осигури финансовата и техническата рамка за реализирането на проекта за подводен кабел за пренос на електроенергия от възобновяеми източници между Румъния и Азербайджан през Грузия и Черно море. По-нататък енергията ще бъде пренасяна към Унгария и останалата част от Европа чрез европейската система за пренос.

Проектът за черноморския подводен кабел е част от споразуменията в областта на енергетиката между Европейския съюз и Азербайджан и е водещ проект за Грузия като част от стратегията на ЕС „Глобален портал“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html