петък, 3 май 2024 г.

Олаф Шолц откри първия германски плаващ терминал за втечнен метан

Германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек (вляво) и канцлерът Олаф Шолц пред „Hoegh Esperanza“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц откри в северния град Вилхелмсхафен първия в Германия плаващ терминал за втечнен газ, предаде ДПА.

Построяването на съоръжението за рекордно краткия срок от само десет месеца показва, че ФРГ е в състояние да изгражда нова инфраструктура с бързи темпове, каза социалдемократът на церемонията по официалното откриване. На откриването присъстваха също министърът на икономиката Роберт Хабек и финансовият министър Кристиан Линдне, както и премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл.

Плаващият терминал, който се намира в Северно море край бреговете на Долна Саксония, има за цел да помогне на Германия да запълни липсите от газ при отсъствието на доставки от Русия. Основният елемент от терминала е почти 300-метровият специален кораб „Hoegh Esperanza“, на който ще се извършва процесът регазификация на доставения с танкери втечнен природен газя.

До края на годината се очаква да бъдат построени още няколко подобни терминала: в Брунсбютел (провинция Шлезвиг-Холщайн), Щаде (Долна Саксония) и Лубмин (провинция Мекленбург-Предна Померания), плюс още един във Вилхелмсхафен. Според министерството на икономиката те могат да осигуряват една трета от природния газ, необходим на Германия.

Шолц даде началото на строежа на терминалите във Вилхелмсхафен и Брунсбютел на 27 февруари, три дни след началото на руската инвазия в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html