неделя, 5 май 2024 г.

Забраняват най-старите коли да се движат в центъра на София от 1 декември догодина

Целта на мярката е да се намали трафикът в центъра на столицата.
Снимка: БГНЕС

Забраняват най-старите коли да се движат в центъра на София от 1 декември догодина, реши Столичният общински съвет. Мярката засяга най-замърсяващите автомобили, съобщи БНР.

В първа категория попадат коли на дизел на 20 години и на бензин над 30 години. След година в сила влизат ограниченията за първа група. Година по-късно – за колите от втора. Центърът на София ще се раздели на две зони, в които ограниченията ще важат през зимата.

Така наречената нискоемисионна зона „Малък ринг“ обхваща районите между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. Друга по-широка зона ще има от 1 декември 2025-а.

За първи път наредбата бе внесена в залата на местния парламент на 21 юли, но не бе подкрепена с мнозинство и отпадна от дневния ред. Вчера гласовете „за“ дойдоха от ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и независимия Борис Бонев. Целта – по-чист въздух. Очакванията на кмета Йорданка Фандъкова са 20 на 100 от всички водачи да се пренасочат към публичния транспорт, тоест да оставят колите. Други ще ги сменят с по-нови.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html