неделя, 5 май 2024 г.

Експерт: ЕЦБ я чакат повече повишения на лихвите, отколкото Фед

Снимка:  ЕПА/БГНЕС

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Нот заяви в петък, че ЕЦБ трябва да извърши повече повишения на лихвените проценти, отколкото Федералния резерв на Съединените щати. „САЩ са по-близо до крайната точка по отношение на повишаването на лихвените проценти от нас“, каза Нот на конференция със студенти в Амстердам, като добави, че смята, че ЕЦБ „няма да запълни празнината изцяло, защото проблемът е по-дълбоко вкоренен в САЩ, отколкото в Европа, тъй като американската икономика и пазарите на труда наистина прегряват“, съобщи БНР.

Коментарите му идват, след като и ЕЦБ, и Федералният резерв повишиха основните си лихвени проценти с 50 базисни пункта по-рано тази седмица. Очаква се Европейската централна банка да увеличи основните си лихвени проценти с 50 базисни пункта поне още три пъти подред, според неназован източник от ЕЦБ, цитиран в петък от Econostream Media.

Коментирайки перспективите след повишаването на лихвения процент от 50 базисни пункта на ЕЦБ от вчера, неназованият източник от банката потвърди, че е ясно, че през февруари и март ще предстоят нови увеличения с по 50 базисни пункта. Паричната политика на ЕЦБ ще стане рестриктивна след повишението на лихвите през февруари, добави той.

Следващото заседание на Управителния съвет е насрочено за 2 февруари – ден след излизането на предварителните данни за инфлацията в еврозоната за януари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html