неделя, 5 май 2024 г.

Иван Гешев сезира Крум Зарков заради частична отмяна на наредба

Снимка: БГНЕС

Иван Гешев сезира служебния министър на правосъдието Крум Зарков и поиска становище във връзка с частичната отмяна на наредба за възнагражденията на вещите лица, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В писмо на главния прокурор до Зарков е отправено искане за становище във връзка с решение на Върховния административен съд, с което частично е отменена наредба от 29 юни 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. Решението на съда е в сила от 2 декември 2022 година.

В писмото се посочва, че отмяната на по-голяма част от текстовете на наредбата поставя редица въпроси, свързани с назначаването на експертизи, включително по досъдебни производства, както и въпроси относно изплащането на възнагражденията, които очакват своевременно решение.

След произнасянето на ВАС остава в действие само част от наредбата на вещите лица, като по-голямата част от текстовете се отнасят до Единния регистър на вещите лица и данните, които се въвеждат в него, посочват от прокуратурата. В писмото се посочва, че в резултат на отмяната на останалите разпоредби възникват няколко въпроса: за плащането за експертизи, възложени и приети преди решението на ВАС да влезе в сила; как да се процедира в случаите, когато експертизите са възложени по-рано, но не са приети от съответния компетентен орган; как ще се определят възнагражденията на вещите лица за експертизите, възлагани след отмяната на наредбата.

В документа пише още, че съгласно Административнопроцесуалния кодекс (АПК) последиците, възникнали от отменен подзаконов акт, се уреждат служебно от компетентния орган в срок не по-дълъг от три месеца от влизането в сила на съдебното решение. Следва да се има предвид, че за вреди, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица, гражданите могат да предявяват искове за обезщетения, се отбелязва още в писмото.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html