петък, 3 май 2024 г.

Америка дава още 2 млрд. долара за лекарство срещу ковид

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Америка дава още 2 млрд. долара за лекарство срещу ковид, , предаде Ройтерс. Правителството на САЩ се е договорило да плати на Pfizer Inc да плати сумата за допълнителни 3,7 млн. опаковки от лекарството Paxlovid. Новите доставки ще допълнят закупените по-рано от американските власти 20 милиона опаковки, като се очаква те да бъдат осигурени в началото на 2023 година, посочи фармацевтичният гигант в изявление, уточнява БТА. В момента лекарството е достъпно безплатно в САЩ, където до аптеките са доставени над 9 млн. опаковки, а при пациенти са използвани над 6 милиона курса на лечение, по официални данни. През декември миналата година използването на Paxlovid в САЩ бе разрешено при лица над 12 години, при които има риск от тежко протичане на болестта.

Към 30 ноември Pfizer е доставил близо 37 милиона опаковки от лекарството в 52 страни по света, включително първите 20 милиона, договорени с американското правителство.

Администрацията на Байдън по-рано се съгласи да плати около 10,6 млрд. долара (или близо 530 долара за курс на лечение) за първите поръчани 20 милиона опаковки. По новия договор правителството ще плати приблизително същата цена за опаковка.

Очаква се Pfizer, която продава и ваксината си срещу Ковид-19, разработена съвместно с германската BioNTech, да надмине прага от 100 млрд. долара в приходите си тази година.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html