неделя, 5 май 2024 г.

Лондон се разбра с Албания за намаляването на нелегалните мигранти

Голяма част от пристигащите нелегално на Острова с лодки през Ламанша били албанци.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания е постигнала ново споразумение с Албания за ограничаване на броя на нелегалните мигранти, като част от мерките за ускоряване на обработката на документите на хора, търсещи убежище, предаде Ройтерс, като цитира британския премиер Риши Сунак.

Броят на албанците, пристигащи в Англия през Ламанша в малки лодки, се е увеличил през последните две години. Данните на британското правителство сочат, че те са най-големият дял, влизащи в страната по този маршрут. Сунак каза, че в началото на следващата година правителството ще въведе закон, който ще забрани на мигрантите, пристигащи през Ламанша, да остават във Великобритания.

„Ако влезете нелегално в Обединеното кралство, не би трябвало да можете да останете тук“, каза Сунак пред парламента. По думите му нелегално влезлите ще бъдат задържани и бързо върнати или в родината им, или в безопасна страна, където да бъдат разглеждани молбите им за убежище.

Проблемът с мигрантите, пристигащи на малки лодки през Ламанша, се превърна в основен политически проблем за консервативното правителство във Великобритания, особено в районите, населени предимно с работници, в Северна и Централна Англия, където мигрантите са обвинявани, че заради тях е по-трудно намирането на работа и товарят обществените услуги.

„Хората са прави да се ядосват, защото виждат това, което виждам аз, което е, че това просто не е честно“, каза Сунак. „Не е жестоко или безсърдечно да искаме да разчупим хватката на престъпни банди, които търгуват с човешко нещастие,“ заяви британският премиер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html