четвъртък, 2 май 2024 г.

ЕС постигна компромис за парите за Украйна и 15% данък за големите фирми

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Компромис за отпускане на част от европейските средства за Унгария бе постигнат снощи, което направи възможно премахването на резервите на Унгария относно отпускането на макрофинансова помощ от 18 млрд. евро за Украйна през 2023 г., съобщи чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, цитирано от Франс прес.

„Постоянните представители на страните членки на ЕС гласуваха по принцип помощ от 18 млрд. евро за Украйна, минимален данък от 15 процента за големите компании, одобрението на Плана за възстановяване на Унгария и споразумение за условия“, посочи чешкото председателство в своя акаунт в Туитър. „Пакетът ще бъде потвърден с писмена процедура“, уточни чешкото председателство. Процедурата ще бъде задействана в сряда, каза дипломатически източник.

Унгарският премиер Виктор Орбан не даде съгласието на Унгария за предоставяне на тази макрофинансова помощ на Украйна, ако унгарският план за възстановяване и кохезионните фондове, предвидени за неговата страна, бъдат блокирани от нейните партньори. Будапеща отказваше също да даде съгласието си за минимален данък от 15 процента за големите компании. Изплащането на 5,8 млрд. евро от плана за икономическо възстановяване, представен от Будапеща, също беше спряно до прилагането на реформи в областта на върховенството на закона. Държавите-членки са взели предвид последните мерки, приети в сряда от унгарския парламент за изпълнение на условията, наложени на Унгария.

Постигнатият снощи компромис намалява замразените европейски средства до 6,3 млрд. евро, за да накара Будапеща да изпълни мерките, изисквани от нейните партньори, свързани с върховенството на закона, посочи дипломатически източник.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html