неделя, 28 април 2024 г.

Царят окончателно си върна собствеността върху парка и двореца „Врана“

Преди две години бившият цар и премиер спечели и делото за собствеността върху „Царска Бистрица“ Практиката на Върховния касационен съд по делото за двореца в Рила е използвана от съдебния състав и по делото за „Врана“.

На първа инстанция държавата спечели „Врана“, но делото бе обърнато в полза на Сакскобургготски пред Софийския апелативен съд.

Имението „Врана“ се състои от централния дворец с площ над 2000 кв. м. и още двайсетина постройки, сред които оранжерии и стопански сгради. Общата площ е 992 дка. Част от него бе предоставена за стопанисване на столичната община преди години от бившия премиер. В момента „Врана“ функционира като парк и е отворен за посетители.

„Врана“ бе върнат на Сакскобургготски през 2001 г. от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Основанието бе решение на Конституционния съд (КС) от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Допреди няколко години съдилищата смятаха, че решението на КС не е основание за реституция, а специален закон в това отношение няма и до днес. Така на държавата бяха присъдени дворците „Кричим“, „Ситняково“ и „Саръгьол“.

Миналата година по искане на бившия премиер КС се произнесе и за ефекта от решението от 1998 г. Съдиите постановиха, че закони като този за конфискацията трябва да се считат за невалидни с влизането в сила на новата конституция от 1991 г.

От сегашното решение на САС се разбира, че държавата е претендирала, че е собственик на три основания. Първото е, че някогашното Интенданство на цивилната листа само е управлявало имотите на царя, но не ги е притежавало, че държавата има акт за собственост от 1989 г. и че имотът е придобит по силата на отменения закон за конфискацията.

Тезата на Сакскобургготски винаги е била, че дядо му цар Фердинанд поетапно е изкупил с лични средства първо основния имот около двореца, където някога е имало чифлик, а след това и околните терени, за да създаде парка.

„С това решение се слага край на спора за „Врана“ – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възстановява една правна и житейска справедливост, защото когато държавата е отнела от някого нещо и го връща, самата тя трябва да се съобрази със своите актове. След като някога е отнела „Врана“ от царското семейство именно като имущество на царя, няма как години по-късно да твърди, че то е нейно още към момента на одържавяването“, коментира адвокат Валя Гигова, цитирана от lex.bg.

Симеон Сакскобургготски още миналата година заяви, че няма да търси обезщетение от държавата за „Врана“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html