петък, 3 май 2024 г.

Сърбия струпва оръжия и военна техника на границата с Косово

 

Различни канали в социалните мрежи разпространиха видеа на военна техника, която се транспортира към границата с Косово.

Според медии Нишкият корпус и 63-та въздушнодесантна бригада вече е в непосредствена близост. 5 хиляди жандармеристи са в бойна готовност.

Заедно с това Сърбия подготвя текста на молба КФОР да разположи свои сили в рамките на резолюцията на ООН, предаде Политика.рс.

Вчера президентът на Сърбия Александър Вучич подчерта, че арестуваните сърби в Северно Косово трябва да бъдат освободени. Заедно с това призова косовските сърби да не предприемат насилствени действия срещу силите на НАТО и мисията на Европейския съюз. Днес в Косово идва и специалният пратеник на САЩ Габриел Ескобар, за да се срещне с косовския премиер Албин Курти.

сърбия отправи искане до КФОР:

„Гарантирането на присъствието на армията и полицията на Република Сърбия, поне на част от територията на Косово и Метохия, е не само право на Република Сърбия, гарантирано от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но и необходимо за гарантиране на самото оцеляване на сърбите и другото неалбанско население в единствената останала област, където те са в значителни количества, се провежда от 1999 г. и може значително да допринесе за процеса на нормализиране на отношенията и постигане на необходимото ниво на стабилност, според искането на Белград до командването на КФОР“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html