четвъртък, 2 май 2024 г.

Гости от Сърбия аплодираха Александър Ловров на премиерата на новата му книга

Авторът с Светлана Караджова (вляво) и Лили Спасова

На официална церемония в СУ на „Св. Климент Охридски“ бе представена книгата на писателя Александър Ловров – „От Кипровец до Винга“. Той и г-жа Лили Спасова – представител на Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), и г-жа Светлана Караджова, която е председател на Дружеството на банатските българи – „Фалмис“, запознаха гостите в залата с най-важните моменти от създаването на книгата и емоцията вложена в това издание.

На събитието присъстваха наследниците на Александър Ловров – Александър, Явор, Денис и Васил, на които пожела да останат със съзнанието за историята и да са горди от тези факти. Имаше и специални лица от Иваново, Сърбия и Винга, които бурно аплодираха “замесените” в премиерата.

Авторът изрази своята голяма чест и признателност на всички, които присъстваха на събитието, като изказа своите огромни благодарности за това, че част от гостите са пропътували немалко разстояние, за да присъстват на представянето.

Той, започна с думите: „Когато човек навърши определена възраст си прави равносметка и осъзнава, че трябва да остави нещо за всички, които остават след нас.“

Като, човек, който иска да остави следа след себе си, той започва да пише, оформя и публикува през 2010 година свой материал в популярно тогава печатно издание, който бележи успех и му дава куража, да продължи да пише още и още и да докаже, че общността се е запазила.

„Тази книга е и плод на едно дълго 11 годишно приятелство. Той прописа, когато започна да разказва за рода. Александър Ловров е изключително педантичен изследовател и всичко е проверено. Той разказва така, сякаш има цялото време на света, с такова желание и внимание. Има много фактология и имена в книгата, но основната цел е да сме заедно всички ние.“ – сподели г-жа Светлана Караджова – председател на дружеството на банатските българи „Фалмис“.

В историята има много информация, която е търсена и проверена в много и различни документации и е разказана в книгата, но има и много петна, които съм се опитал да проследя, да анализирам и сглобя в книгата си – споделя авторът.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html