неделя, 5 май 2024 г.

Високи цени блокират пазара на имоти в Атина

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

През първите 9 месеца на годината голямото поскъпване на имотите в Атина, доведе до силно намаляване на сключените сделки, пише „Катимерини“. Това се отнася най-вече за районите отчели големи стойности на ръст на цените, спрямо същия период на 2021 г.

По-специално, в община Атина и Западна Атика броят на сделките се е увеличил с около 1%-2% в сравнение с миналата година, докато в южните предградия е регистриран спад от 15%, докато в северните предградия спадът е средно 30%. Покупко-продажбите в Източна Атика също са намалели с 34%, я в Пирея спадът е достигнал 33%, а в предградията на приморския район – 25%.

Гръцки брокери коментират, че спадът наброя на сделките се дължи не само на бума на цените, но и на покачването на лихвените проценти по ипотеките, а също така и на инфлацията. От друга страна, райони като 20-те Аргосаронически острова близо до гръцката столица отбелязват увеличение на покупките и продажбите с 10%, защото към тези зони има инвеститорски интерес от чужди граждани.

В Атина средната стойност на сделките възлиза на 1317 евро/кв.м, като се е увеличила с 12% в сравнение с деветте месеца на миналата година. По същия начин в южните предградия броят на операциите може да е бил с 15% по-нисък от миналата година, но можеше да бъде два пъти по-висок, ако цените не бяха показали тенденция към задържане. Брокерите посочват за пример района на „Глифада“ в града средната продажна цена е била 2332 евро/кв.м, с 10% по-ниска от миналата година, докато закупените имоти са били по-малки със 17% и средната им площ е била 86 кв. м. Подобни примери се срещат в „Мосхато“ (21% увеличение на покупката и продажбата и 11% спад в цената) и „Неа Смирни“ (10% увеличение на продажбите и 15% спад на продажните цени, до 1,057 евро/кв. м).

От друга страна, в квартали като „Елинико“ картината е различна. Там за първите 9 месеца са продадени имоти със средна площ от 80 кв. м (23 кв. м по-малко от миналата година), като средната стойност остава същата – 1875 евро/кв.м. Броят на сделките обаче намалява с 31%. По същия начин в „Дафне“, където цените се увеличиха с 15%, имаше 45% спад в броя на продажбите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html