неделя, 5 май 2024 г.

Крум Зарков: Догодина може да направим крачката към Шенген

„Позицията на Нидерландия за България в Шенген няма нищо общо с върховенството на закона у нас. Те търсеха аргумент, с който да наложат вето по вътрешнополитически техни причини. Нидерландия наложи повече от вето. Страната поде кампания за сваляне на въпроса от дневния ред. Истината е, че Нидерландия е в изолация в Европейския съюз по този въпрос, не ние“. Това заяви пред БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Спорен него част от стратегията на Нидерландия е била да постави въпроса за разделянето на България и Румъния.

„Това юридически не е възможно, тъй като Европейският съюз и Съветът бяха подготвили общо решение за България и Румъния, което беше консултирано с Европейския парламент. За да се случи, трябва време. Политически не е възможно, тъй като никой, освен Нидерландия, не застъпваше тази позиция. Технически е невъзможно заради това, което представлява българо-румънската граница“, каза Зарков.

„България не е в позиция на обясняващ се, а на страна, изпълнила изисквания и предявила заявка за изпълнение на правата си. Имаме основание да мислим, че догодина крачката към Шенген ще бъде завършена. По-голям шанс ще имаме, ако продължим да отстояваме позицията си заедно с Румъния“, заяви правосъдният министър.

Той коментира и ситуацията в БСП, която изключи Явор Божанков заради позицията му за Русия.

„Позицията на Явор Божанков по отношение на украинския конфликт е ясна от преди. Беше ясна на ръководството на БСП и тези, които днес го изключиха, онзи ден го поставиха за водач на листа. Той им беше интересен, защото беше един от най-яростните критици на президента и на служебното правителство. Това показва как се работи в БСП – харесват Божанков, когато плюе по някого, но не го харесват, когато заявява собствената си позиция… БСП непрекъснато отлъчва и изключва хора, а не привлича. Партията ще продължи да губи влияние“, каза по този повод Зарков.

Той бе категоричен, че няма никакво основание да се твърди, че служебното правителство връща модела „Борисов“ на власт или се държи като бухалка. Според него този Изборен кодекс не бива да влиза в сила, „защото е вреден, тъй като не само връща хартиената бюлетина, а подлага под съмнение целия изборен процес“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html