неделя, 5 май 2024 г.

В САЩ задържаха либиец, свързан с кървавия атентат над Локърби

Либиец, обвинен в изработването на бомбата, унищожила самолета на „ПанАм“ над Локърби преди 34 г., е задържан в САЩ, съобщиха шотландските власти, цитирани от Би Би Си.

„Семействата на загиналите в атентата в Локърби бяха уведомени, че заподозреният Абу Агила Мохамед Масуд Харе ал-Марими е задържан в САЩ“, заяви говорител на шотландската кралска прокуратура. – Шотландските прокурори и полицаи, в сътрудничество с правителството на Обединеното кралство и американските си колеги, ще продължат разследването с единствената цел да изправят пред правосъдието онези, които са действали заедно с ал-Меграхи, единственият осъден досега по делото, който почина през 2012 г.

През ноември се появиха съобщения, че Масуд е бил отвлечен от групировка в Либия. Същевременно се появиха предположения, че той може да бъде предаден на американските власти за съдебен процес.

САЩ повдигнаха обвинения срещу Масуд преди две години, като го обвиниха, че е изиграл ключова роля в бомбения атентат срещу Боинг 747 на ПанАм на 21 декември 1988 г., при който загинаха 270 души.

Всички 259 пътници и екипаж на борда на самолета, който летеше от Лондон за Ню Йорк, загинаха, а 11 други бяха убити в село Локърби от отломки от самолета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html