неделя, 5 май 2024 г.

Турция се похвали, че е неутрализирала около 4000 терористи през 2022 година

Турските сили за сигурност са „неутрализирали“ около 4000 терористи при операции в страната и чужбина през 2022 г., предаде Анадолската агенция, като се позова на министерството на отбраната.

В изявления пред турския парламент вчера министърът на националната отбрана Хулуси Акар подчерта значението на операциите на силите за сигурност.

Към днешна дата Турция е неутрализирала 4500 терористи от ДАЕШ/ИДИЛ, каза Акар, говорейки за терористичната групировка „Ислямска държава“.

Министърът отново заяви, че Кюрдската работническа партия (ПКК), сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) са едно и също.

„Решени сме да спасим страната и благородната си нация от бича на тероризма, независимо от имената им и това кой ги подкрепя“, каза Хулуси Акар и посочи, че в последно време се провеждат „най-мащабните, най-всеобхватните и най-ефективните сухопътни и въздушни операции срещу терористичните организации в Северен Ирак и Сирия.

Миналия месец Турция започна трансгранична операция, наречена „Лапа-Меч“, срещу ПКК и СЗН, които имат нелегални скривалища в Северен Ирак и Сирия, откъдето планират и понякога извършват нападения на турска територия, отбелязва Анадолската агенция.

Министърът на отбраната заяви, че при операцията „Лапа-Меч“ са унищожени много укрития, бункери, пещери, тунели и складове, и са били неутрализирани 364 терористи.

Турските власти използват термина „неутрализиране“, за да означат, че въпросните терористи са се предали, били са убити или заловени.

Кюрдската работническа партия (ПКК) води терористична кампания срещу турската държава от повече от 35 години и е отговорна за смъртта над 40 000 души, включително жени, деца и бебета. ПКК е включена в списъка на терористичните организации на Турция, САЩ и ЕС. Силите за защита на народа (СЗН) са сирийското разклонение на терористичната групировка, твърдят властите в Анкара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html