неделя, 5 май 2024 г.

Украинският министър на финансите: Парите от Запада са самозащита на демокрацията

Сергий Марченко
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Финансовата помощ от западните държави не е благотворителност, а самозащита в борбата за запазване на демокрацията. Това каза днес украинският министър на финансите Сергий Марченко каза днес, цитиран от АП.

Той заяви това на фона на опитите на Украйна да се справи с растящата цена за ремонта на своя енергийна и отоплителна инфраструктура, разрушавана непрекъснато от руски атаки. В интервю, което даде за АП в Киев, той също така изрази увереност, че Европейският съюз ще разреши спора с Унгария, блокирал ключов пакет помощ на стойност 18 млрд. евро, и ще покрие по-голямата част от очертаващия се бюджетен дефицит на станалата жертва на агресия държава.

Финансовата подкрепа за Украйна е незначителна в сравнение със сумите, които развитите държави са похарчили за борба с извънредни ситуации като световната финансова криза през 2008 г. и пандемията от КОВИД-19, изтъкна Марченко. Украинският финансов министър отбеляза, че тези пари подкрепят свободата и сигурността далеч отвъд границите на собствената му страна. „Не е благотворителност да подкрепяте Украйна. Ние се опитваме да защитим свободата и демокрацията за целия цивилизован свят“, каза Марченко.

Украйна се нуждае от външно финансиране, за да покрие бюджетния дефицит, предизвикан от войната, отбелязва АП. Паричните преводи и заемите ѝ помагат да избегне необходимостта нейната централна банка да печата пари, за да покрие основни нужди, като например пенсиите на хората – практика, която би рискувала да подхрани и без това болезнената инфлация.

Заем от ЕС на стойност 18 милиарда евро, заедно със значителна подкрепа от страна на САЩ и възможна помощ от Международния валутен фонд, биха покрили значителна част от украинския бюджетен дефицит. Европейският пакет обаче беше блокиран от Унгария заради спор с Брюксел, който се опасява, че страната отстъпва от демокрацията и Будапеща може би злоупотребява с европейски средства.

Марченко каза, че Украйна се опитва да покрие бюджетен дефицит, възлизащ на 38 млрд. долара. По данни на Световната банка брутният вътрешен продукт на страната миналата година е бил малко над 200 млрд. долара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html