неделя, 5 май 2024 г.

Киберизмамник, теглил заеми от чуждо име се отърва с условна присъда

Предишната електронна измама в Монтана е била свързана с откраднат пин код на банкова карта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Монтана киберизмамник, теглил бързи кредити от чуждо име се отърва с условна присъда. Районният съд в града даде едногодишна условна присъда на 27-годишния К. В. К. за компютърни измами, съобщиха от Съдебната палата в областния град.

През 2019 година К. В. К. имал финансови проблеми и помолил П. И. П., с когото се познавали отдавна, да му помогне като му даде личната си карта, за да изтегли от негово име 500 лева кредит. Това се случило и в уговорения срок К. В. К. върнал личната карта и погасил кредита. През 2020 г. К. В. К. е използвал вече сниманата лична карта на П. И. П. и е създал на негово име електронна поща, чрез която е подал искания за заеми през интернет в шест дружества за бързи кредити в София, като създал у тях заблуждение, че П. И. П. кандидатства за кредитите. След като исканията били одобрени, К. В. К. се е явил на касата на дружество за разплащания и получил 4400 лева, като е съставил шест броя фалшиви разписки за получаване на пари от името на П. И. П., подписал се е от негово име и е прибрал средствата. Няколко месеца по-късно П. И. П. разбрал, че е получател на кредити, които не погасява и е подал сигнал за измамата в прокуратурата. Измамата била изяснена и К. В. К. е изправен пред съда. Освен условната присъда, той ще трябва да плати и глоба от 500 лева.

Случаят е втори подобен за годината в района, уточнява БТА. Първият също завърши с осъдителна присъда, а схемата на измамата беше подобна. През годината имаше и няколко случая на теглене на пари от чужда дебитна карта чрез кражба на картата или разбиване на ПИН-кода й.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html