неделя, 5 май 2024 г.

ЕС налага по-високи парникови такси на авиопревозвачите

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

ЕС налага по-високи парникови такси на авиопревозвачите. Това става ясно от постигнато споразумение между страните от общността относно законодателство. Целта е да се стимулира секторът да ползва по-малко изкопаеми горива, съобщи Ройтерс.

Авиокомпаниите, извършващи полети в Европа сега трябва да представят разрешителни, получени от пазара на въглеродни емисии на ЕС, за да покрият своите емисии на въглероден двуокис, като повечето от тези разрешителни обаче ще са безплатни. Това трябва да се промени съгласно новото законодателство, договорено от представители от страните членки и Европейския парламент, което трябва постепенно да премахне тези безплатни разрешителни до 2026 г., посочиха запознати с дискусиите източници.

Въздушните прервозвачище трябва да заплащат за своите разрешителни за въглероден двуокис, чрез което ще се осигури финансов стимул да намалят отделянето на вредни емисии.

Според източниците значително по-малко безплатни разрешителни за въглероден двуокис ще се предоставят на авиокомпаниите, които използват устойчиви авиационни горива, за да компенсират частично разликата в цените между по-скъпите устойчиви горива и много по-евтиния керосин от изкопаеми суровини.

Досега ЕС ограничаваше обхвата на своя въглероден пазар до покриване на емисиите от полети в рамките на Общността, но преговарящите по новото законодателство се съгласиха, че през 2026 г. Брюксел ще трябва да оцени дали схемата на Авиационната агенция на ООН (ICAO) за компенсиране на въглеродните емисии, отделяни от международни полети, ще успее да осигури нетни нулеви емисии до 2050 г. В противен случай ЕС ще предложи разширяване на пазара на въглеродни емисии, за да обхване той и емисиите от всички излитащи от Европа полети.

Екологични организации обаче възразиха на това, че емисиите от международните полети няма да бъдат добавени към обхвата на въглеродния пазар по-рано.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html