неделя, 5 май 2024 г.

Бум на лошите кредити догодина вещаят банкери

През 2023 г. част от домакинствата с кредити ще трябва да плащат по-високи вноски по тях.
СНИМКА: БГНЕС

Бум на необслужваните заеми очакват банкери догодина. Това е един от основните изводи в есенния доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), озаглавен „Проучване на банковото кредитиране с акцент върху Централна, Източна и Югоизточна Европа“. Проучването разглежда данни, събрани през септември 2022 г., и очертава очакваната траектория за следващите 6 месеца по отношение на търсенето на кредити, условията на предлагане им и тяхното и качество.

Засиленото корпоративно търсене на ликвидност и търсенето на жилищни кредити от домакинствата е довело до увеличаване на молбите за кредити в региона на ЦИЕ. Банките очакват общото търсене на кредити да продължи да нараства през следващите 6 месеца, макар и с по-умерени темпове. Основният двигател е търсенето на финансиране за оборотен капитал, (отразяващ нуждите на фирмите от ликвидност), докато при заемите за основен капитал, при потребителските и ипотечните кредити се очаква спад.

Банките очакват условията за предлагане на кредити да се влошат значително през следващите 6 месеца (това отразява размерът на заемите, които банките са готови да предоставят на своите клиенти). Кредитните стандарти са затегнати, особено на пазара на ипотечни кредити, най-вече поради последиците от войната в Украйна, поради повишаването на лихвените проценти, скока на инфлацията и поради общото забавяне на растежа на икономиките.

Предлагането на кредити се влошава и се очаква да продължи да отслабва във всички бизнес сегменти, по-специално при ипотечните кредити, се отбелязва в доклада.

Всички чуждестранни банки, опериращи в България, определят страната като пазар със среден (80 % от анкетираните) или висок потенциал (20%) и считат, че пазарното им позициониране е задоволително (40%) или оптимално (60 на сто). В съответствие с това, 80% от тези банки у нас съобщават, че възвръщаемостта на активите и собствения капитал в България са по-високи или равни на нивото им за цялата им група.

За следващите 6 месеца обаче 40% от анкетираните очакват намаляване на търсенето на инвестиционни кредити, а 20 на сто прогнозират по-ниско търсене на кредити за оборотни средства. Със срив на потребителското доверие и с повишена несигурност се обяснява очаквания спад при търсенето на заеми от страна на домакинствата в бъдеще.

През следващите 6 месеца се очаква общият процент на одобрените кредити да намалее, смятат 40 на сто от участниците в допитването. Това се дължи на влошаването на всички пазарни сегменти, с изключение на потребителските кредити, се казва в доклада на ЕИБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html