понеделник, 29 април 2024 г.

Иван Демерджиев: Австрия не казва, че не се справяме, а че няма нужда Шенген да се разширява

На днешната извънредна среща, свикана от служебния министър Гълъб Донев във връзка с Шенген, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че Австрия не приема страната ни, като  заплаха за Шенген, а че според нея шенгенското пространство няма нужда да се разширява. „Понеже се прави паралел между България и Румъния, заловените на българо-румънската граница от румънските власти за цяла година са 197. Ние сме върнали в опит да преминат нелегално нашата граница над 150 хил. човека“, отбеляза още вътрешният министър.

Демерджиев отговори журналистически въпрос за евентуален тормоз над мигранти от страна на българските граничари.

„Последните много интересно месец, месец и половина, няколко чужди медии се опитват да създадат определен тип репортажи. Съвсем наскоро се завъртя в публичното пространство един инцидент, който разследвахме отдавна с турската страна. Има ясни заключения на двете страни, че няма данни в този инцидент нито да е произведен изстрел от страна на български граничен полицай, нито да са предприети активни действия, нарушаващи човешки права на някого. Нещо повече в турската страна във всичките двустранни срещи, в началото на моя мандат ме помоли да обезпеча хуманно отношение към мигрантите, които се опитват да преминат границата“, заяви министърът.

По думите му вследствие на действията, които са предприели, Турция е правила ясни индикации, че има промяна и че я цени. „Тук не бива да се подценяват и обстоятелствата, че мигрантите, които се опитват да проникнат незаконно, стават все по-агресивни“, отбеляза Демерджиев.

Иван Дермеджиев отбеляза, че в някои случаи използват камъни и ножове. „Ако някой очаква, че българската полиция няма да отвърне на тези действия, греши“, добави вътрешният министър.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html