четвъртък, 2 май 2024 г.

Стефан Янев обсебен от Кенеди

Бившият служебен премиер почти месец цитира американския президент всеки ден. Близки и познати се чудят каква ли магия е направена на Стефан Янев, който става все по-неузнаваем, откакто излезе на политическата сцена. Генералът се държи доста странно и дори сериозни негови привърженици са обезпокоени и публично изразяват загриженост за изявите му.

Елица Григорова за в. „Галерия“

„Много е възможно да му е направена магия с цел да се провали като политик“, коментират хора от обкръжението на Янев. Според тях напусналата го в навечерието на партийния дебют Ралица Симеонова може да е в дъното на енергийно вмешателство, имащо за цел тотално дискредитиране на проекта му.

Дали поради вещерски деяния или поради неопитност в политическите интриги.

Янев показа свръхчувствителност към критични коментари във Фейсбук и съзря поръчителство и пропаганда в тях. И така до 6 ноември, когато написа: „На 22.11.1963 г. в Далас скоропостижно почина най-младият и реформаторски президент на САЩ. От днес до 22.11.2022 г. ще качвам по един негов цитат и ще го трансформирам към мислещата и искаща истината част от мрежата“.

Лидерът на „Български възход“ обича да играе тенис

И спази заканата си – всеки ден без изключение пускаше цитати от Кенеди, а някои дори по два пъти. Това накара последователите му във Фейсбук открито да го попитат той ли си пише статусите или някой некомпетентен пиар. Част от коментиращите намериха и неточности в цитатите, а други се усъмниха дали изобщо са на Кенеди.

На хората в социалната мрежа им е доста забавно това поведение и, съдейки по обилните коментари, цитатите на Кенеди успяха да посъживят иначе недостатъчно атрактивния генералски имидж. Особено след значимите резултати на изборите на 2 октомври, вкарали „Български възход“ в Народното събрание.

Иначе бившият служебен премиер има зад гърба си солидна професионална кариера – на 38 е, когато е назначен на работа в Белгия.

С жена си Пенка и дъщеря им

На 50 става военен аташе в САЩ. Оприличават го на Джордж Клуни, с когото имат поразителна визуална прилика, като Янев обаче доста младее за своите 62 години. Повече от половината си живот е щастливо женен за Пенка. Съпругата му, която има успешен бизнес, дори му се обясни в любов за годишнина от сватбата им през май: „37 години, 32 жилища, къде ли не, нов град, нова държава. Това не е един живот. На този ден преди 37 години Стефан ми каза, че животът ми с него няма да е лек. Спомних си го след години. Е, поне е разнообразен, интересен, все едно цял живот съм на екскурзия“. Янев се жени за Пенка, когато е на 25 години. Те имат син Костадин и дъщеря Екатерина, от които вече имат и две внучета.

Ето и част от цитатите на Джон Ф. Кенеди, публикувани от Стефан Янев във Фейсбук:

„Човек може да умре, нациите могат да се издигат или да падат, но идеята продължава да живее.“

„Ние решаваме да отидем до Луната или да направим друго нещо, не защото е лесно, а защото е трудно.“

„Убедих се, че на дипломàта са нужни железните нерви на професионален джебчия.“

„Ако свободното общество не може да помогне на бедните, то не може да защити богатите.“

„Данте веднъж каза, че най-горещите места в ада са запазени за онези, които в период на морална криза запазват своята неутралност.“

„Във вътрешната политика рискуваме само да претърпим поражение; външната политика може да ни отнесе в гроба.“

„Най-големият враг на истината често е не лъжата – преднамерена, коварна и безчестна, а митът – устойчив, увлекателен и ефимерен.“

„Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Нуждаем се от хора, способни да мечтаят за неща, които никой не е виждал.“

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html